Du er nå logget inn!
LMF har vært i kontakt med Nettavisen med forespørsel om å fjerne de stigmatiserende sitatene.
Forespørselen er ikke blitt tatt til følge.
Tekst: LMF
Foto: Marte Gylland Hegstad
Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer (LMF) tar sterk avstand fra uttalelsene Sanna Sarromaa kommer med i Nettavisen den 08.09.19.
Artikkelen omtaler Sarromaas nye bok «Skilsmisseguiden – en overlevelsesguide». Den siterer Sarromaas uvitenhet rundt det å ha stomi (utlagt tarm) og at hun ønsker å påføre eksmannen mage- og tarmsykdom.
LMF velger bevisst å ikke dele link til en nyhetssak av slik stigmatiserende karakter.
Slik stigmatisering hører ikke hjemme i 2019
Sarromaa ønsker å bryte ned tabuer rundt skilsmisse og kjærlighetssorg - og snakke om sin nye bok - paradoksalt nok ved å bygge opp under andre tabuer rundt mennesker med mage- og tarmsykdom og stomi (utlagt tarm).
Slik beskriver hun tankene om sin eksmann og hans nye kjæreste:
«I begynnelsen ønsket jeg dem begge en magesykdom. Og det var ikke tilfeldig at det var magen det skulle gå utover. Jeg ville ikke at de skulle dø, han var jo far til mine barn. Men en magesykdom var fint, for det kunne føre til at de fikk utlagt tarm. Og da ville de lukte fælt… Jeg ville fortsatt ikke blitt veldig lei meg hvis de fikk en magesykdom. Det er faktisk ikke mye jeg ønsker henne mer enn en utlagt tarm».
LMF stiller seg spørrende til hvordan en anerkjent lektor, sosiolog og forfatter kan ha så stor uvitenhet på feltet at hun kommer med slike uttalelser i 2019.
Vi er også svært skuffet over at et nasjonalt medium som Nettavisen ønsker å være et talefør for stigmatisering av personer med mage- og tarmsykdommer og stomi.
Slike tabuer hører fortiden til - det er for lengst allment kjent at stomipasienter ikke lukter dersom de har tilgang til optimalt utstyr.
Forstår Sarromaa alvorligheten i dette?
Å lide av mage-tarmsykdommer er svært belastende for de det gjelder - både fysisk og psykisk.
LMF stiller seg utenforstående til at en voksen akademiker kan ønske at noen blir påført en slik alvorlig sykdom – og i offentlig fora.
Man skal ha vært svært syk for at kirurgene velger å operere ut tarmen på magen, og våre medlemmer har ofte gjennomgått omfattende og langvarig medisinsk behandling med store bivirkninger - før dette er et alternativ.
Dette oppleves svært forringende for pasientens livskvalitet. Da kan stomi ofte være en lettelse - og det kan føles sårt at temaet fremdeles er såpass tabubelagt.
Et tabu kan ikke bekjempes med et nytt
I likhet med vår samarbeidsorganisasjon NORILCO (Norsk forening for stomi, reservoar og mage- og tarmkreft) mener vi at sårende uttalelser som Sarromaas er med på å opprettholde fordommer som vi jobber hardt for å bekjempe.
LMF oppfordrer samfunnsdebattanter som ønsker å bryte ned fordommer og tabuer til å gjøre dette ved å spre korrekt kunnskap, ikke ved å stigmatisere andre grupper og bygge opp rundt deres tabuer isteden.
Sterkere sammen
Avslutningsvis ønsker vi å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte LMF og vårt arbeid til å melde seg inn i vår forening. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!
Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte Mage-tarmforbundet og vårt arbeid til å melde seg inn i vår organisasjon. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!
Bli medlem