Du er nå logget inn!

Min side login

www.lmfnorge.no

Om du er betalende medlem og har registrert din e-postadresse hos LMF kan du logge deg inn i innloggingsbildet under.

Ønsker du å registere eller endre din e-post, kan du klikke her.

Ved første gang innlogging eller ved glemt passord trykk på knappen passord.


Meny Min side

Nyhetsarkiv

REFIT2-studien: fekaltransplantasjon

REFIT2-studien: fekaltransplantasjon

Nyhet! En norsk behandlings-studie for personer med irritabel tarm-syndrom (IBS)

Publisert: 03.02.2021

Tekst: Peter Holger Johnsen v/Harstad Sykehus
Foto: Pixabay

Kort om studien
Studien vil undersøke om fekal transplantasjon kan brukes som behandling mot irritabel tarmsyndrom. Behandlingsformen innebærer overføring av avføring fra en giver (donor) til en mottaker. Donorene og transplantatet er nøye utvalgt og undersøkt for å unngå at sykdommer eller forstyrrelser i tarmfloraen overføres til mottakeren.

Sykehusene som deltar i studien er:

•                Universitetssykehuset Nord-Norge (hovedsenter)

•                Oslo universitetssykehus

•                Sørlandet sykehus, Kristiansand

•                Haukeland universitetssykehus

•                Ålesund Sykehus

De forskjellige sentrene starter ikke samtidig, men vi har som målsetting at samtlige sentre har startet med å ta imot deltakere før september 2021. Derfor kan det ta tid (måneder) fra du har besvart spørsmålene, til en studiemedarbeider tar kontakt med deg for videre vurdering.

Påmelding til studien
Det blir annonsert på Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer (LMF) sin hjemmeside når muligheten for å melde seg på studien åpner seg.  Studien er fortsatt under planlegging og det er derfor ikke mulighet for påmelding nå.

Hva vil det si å delta i studien?

Hvilken behandling får jeg?

I studien vil 2 av 3 (67%) deltakere få fekal transplantasjon fra donor, og de resterende (1 av 3, 33%) få placebo (kontrollbehandling). I denne studien vil placebo være framstilt av den enkelte deltakers egen avføring. Hvilken behandling den enkelte får avgjøres ved loddtrekning. Verken deltakerne i studien, de som gir behandling eller øvrige studiepersonell får vite hvilken behandling som er gitt, før alle deltakerne i studien har fått behandling og gjennomført oppfølging.

Hvor lenge varer studien?

Studiedeltakere vil bli fulgt opp i til sammen 12 måneder. I denne perioden vil deltakerne med jevne mellomrom få tilsendt en lenke for å vurdere effekten med noen få spørsmål via nett. I tillegg til spørsmålene vil deltakerne bli bedt om å møte opp 1 til 2 ganger for å samle inn blod- urin og avføringsprøver. Antallet oppmøter vil avhenge av hvilket studiesykehus som er nærmest deg.

Hva hvis jeg får placebobehandling?

Dersom du blir inkludert i studien og mottar placebobehandling vil du etter at studien er gjennomført få tilbud om behandling med transplantat fra donor, forutsatt at:

·      Du har gjennomført hele oppfølgingen på 12 måneder, dvs utfylling av spørreskjema og innsamling av prøvemateriale (blod-, urin og avføringsprøve).

·      Studien viser at fekal transplantasjon har bedre effekt på irritabel tarmsyndrom enn placebo.

Arkiv Nyheter

Arkiv Blogg


Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte Mage-tarmforbundet og vårt arbeid til å melde seg inn i vår organisasjon. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!

Bli medlem