Du er nå logget inn!
I fjor begynte Bø Sommerland med «solsikkemerket», som viser at du har en usynlig funksjonsnedsettelse og trenger tilrettelegging.
– Vi har jobbet aktivt med tilrettelegging siden 2019 og gjort mange fysiske endringer i parken for å tilrettelegge for at flere kan bruke parken og fasilitetene på likt vis. Underveis konkluderte vi med at funksjonsnedsettelse er så mye mer enn hva øyet ser, forteller René Langeveld Sas, som er administrerende Direktør for Bø Sommerland i Telemark.
Fornøyelsesparken undersøkte hvilke ordninger som finnes i andre land, og landet på Sunflower Hidden Disabilities, som startet på flyplassen Gatwick i London og som nå brukes i flere land.
Ved å ha på seg et armbånd med bilde av solsikker, signaliserer man diskret til de ansatte at man trenger tilrettelegging. På fornøyelsesparkens nettside lister de opp følgende fordeler med å benytte seg av ordningen:
Litt over 2000 personer har benyttet seg av ordningen siden den startet for ett år siden, og tilbakemeldingene har ikke latt vente på seg.
– De har vært utelukkende positive. Vi har hørt fra personer med alt fra allergi til psykososiale funksjonsnedsettelser og epilepsi. Vi har fått skryt for å ta denne målgruppen seriøst og utgjøre en forskjell. Vi har hørt fra familier som har hatt sin første familieferie i Norge noensinne fordi de endelig turte å ta turen til et sted uten å føle seg uglesett, forteller parkdirektøren.
Ordningen er basert på tillit, og man får merket ved å ta kontakt med Gjesteservice på fornøyelsesparkens nettside.
Man kan også få med seg en ledsager på gratis ledsagerbillett. Da må man fremvise ledsagerbevis som utstedes av hjemkommunen din.
Mer info om solsikkemerket i Bø Sommerland.
Direktøren for Bø Sommerland forteller at de begynte med ordningen selv om de ikke visste om andre ville bli med på den her til lands. Fornøyelsesparken sitter i en prosjektgruppe for inkluderende reiseliv, og flere andre aktører fra region Midt-Telemark har nå blitt med.
– I Midt-Telemark er ordningen anerkjent på såpass mange plasser at brukere allerede kan ha en sømløs ferie der medarbeidere de møter vet om merket, sier Langeveld Sas.
Han ble glad da også klatrepark-kjeden Høyt & Lavt ble med på ordningen i år.
– Solsikkeordningen er nå implementert i alle våre 18 klatreparker i Norge. Ordningen er et veldig godt tiltak som gir mye til de som trenger det, og som er veldig enkelt å iverksette og tilrettelegge for, forteller markedssjef Olav Tarjei Valebjørg i Høyt & Lavt.
– Det er ikke så lett å finne informasjon om det på nettsiden deres?
– Du har rett i at det ikke er veldig synlig på nettsiden per nå, kun under samarbeidspartnere. Vi jobber med en samfunnsansvarsside der det vil være synlig, samt å fortelle våre gjester at vi er en del av solsikkeordningen, forteller han.
Han forteller at de har et godt samarbeid med Bø Sommerland og ble gjort oppmerksomme på ordningen under et møte med Langeveld Sas.
– Under møtet ble det soleklart at dette er noe som sammenfaller med vår visjon og vårt bidrag til samfunnet. Vår visjon er «Klatring for alle», og vi tok straks kontakt med Hidden Disabilities for å få solsikkemerket implementert i våre parker, forteller han.
Den siste tiden har det skapt stort raseri i norsk offentlighet at fornøyelsesparken Tusenfryd tilbyr fastrack-biletter. Direktøren for Bø Sommerland tror at folk ikke vil la seg provosere av «køsniking» under solsikkeordningen i like stor grad.
– Jeg mener det er viktig å skille express billetter som er et kommersielt tilleggsprodukt for å bedre opplevelsen for de som kjøper, og en «vis hensyn»- ordning der det stilles krav for å kunne benytte seg av den, og som heller ikke har noen direkte økonomisk gevinst for tilbyderen. Samtidig må vi erkjenne at det kan skape reaksjoner når spenningen for å ta en attraksjon har bygget seg opp i køen og noen får gå foran deg. Da er det viktig at vi som samfunn forteller hvorfor slike ordninger finnes og så er det opp til målgruppen av ordningen å bruke den etter sin hensikt, sier direktøren for Bø Sommerland.
Styreleder Marion Alver i Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer, er takknemlig for at disse parkene setter usynlige funksjonsnedsettelser på agendaen.
– Jeg synes det er flott at fornøyelsesparkene har innført dette for å gjøre besøket i parken lettere for de som har noen ekstra utfordringer med helsen. Økt bevissthet om at ikke alle funksjonsnedsettelser er synlig er kjempeviktig. Forhåpentligvis vil dette kunne føre til at noen av våre medlemmer får et enklere besøk i parken, og ikke trenger å grue seg og være engstelig for å bli stående lenge i kø når en egentlig trenger å enten finne et toalett raskt eller å få satt seg ned for å samle krefter, sier hun.
Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte Mage-tarmforbundet og vårt arbeid til å melde seg inn i vår organisasjon. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!
Bli medlem