Du er nå logget inn!

Min side login

www.lmfnorge.no

Om du er betalende medlem og har registrert din e-postadresse hos LMF kan du logge deg inn i innloggingsbildet under.

Ønsker du å registere eller endre din e-post, kan du klikke her.

Ved første gang innlogging eller ved glemt passord trykk på knappen passord.


Meny Min side

Nyhetsartikkel

Dette fikk vi til i 2022!

Dette fikk vi til i 2022!

2022 har vært et historisk og begivenhetsrikt år for Mage-tarmforbundet. Dette er noen av milepælene våre.

Publisert: 23.12.2022

Bilde: Istockphoto.com.

Tekst: Mads Johansson, Generalsekretær i Mage-tarmforbundet.

 

Forskningsprosjekt:

I februar overrakte vi over 200 000,- kroner til et forskningsprosjekt på fekal transplantasjon og irritabel tarm, etter å ha startet en ekstraordinær innsamlingsaksjon. Det aktuelle forskningsprosjektet har vært et samarbeidsprosjekt mellom Stord sykehus (Helse Fonna), Haukeland Universitetssykehus og Universitet i Bergen. Over 350 pasienter fra hele Norge har deltatt i studien og resultatene fra det landsdekkende prosjektet har vært enestående positive, hvor hele 9 av 10 har blitt bedre.

Likevel ble det besluttet at forskningsprosjektet skulle avsluttes på grunn av manglende bevilgning fra Forskningsrådet og Helse Vest. Mage-tarmforbundet tok saken i egne hender og startet derfor en innsamlingsaksjon. Pengene som ble samlet inn har gitt nytt håp for forskerne, og gjort det mulig for dem å kartlegge deltakernes livskvalitet fem år etter behandlingen, og å gjøre nye avføringsprøver av deltakerne.

 

Tilsetningsstoffer i maten vår:

Mage-tarmforbundet har lenge satt søkelys på enkelte tilsetningsstoffer i matvarer, hvor dyrestudier har vist at de kan fremme tarminflammasjon. De aktuelle stoffene er karragenan (E407), (natrium)karboksymetylcellulose (E466, E467) og polysorbat 80 (E433). Mage-tarmforbundet er bekymret for at stoffene også kan være farlige for mennesker, og har tatt til orde for et føre-var-prinsipp, hvor vi mener stoffene må fjernes inntil vi er sikre på at de er trygge.

I fjor overtalte vi matvaregiganten Coop til å fjerne stoffene fra alle nye egne merkevarer. I 2022 har vi fått med oss enda flere, hvor både Diplom-Is, Stabburet, Orkla, Nortura og TINE faser ut karragenan etter oppfordring fra oss og flere andre. Dette er en fantastisk seier, og viser at Mage-tarmforbundet har en viktig stemme og kan påvirke. Det viser også at du som forbruker har makt til å skape endring gjennom valgene du gjør i butikken.

 

AtB felt for diskriminering:

I 2022 har Mage-tarmforbundet hatt en lang kamp mot mobilitetsselskapet AtB, som administrerer kollektivtrafikken i Trøndelag. Høsten 2021 innførte selskapet en ny praksis hvor toalettdørene på langdistansebussene har vært stengt under kjøring. Alle med behov for å gå på do har måttet be sjåføren stoppe bussen, og øvrige passasjerer har måttet vente til personen er ferdig på toalettet. Mage-tarmforbundet har reagert kraftig på praksisen, og klagde AtB inn til Diskrimineringsnemda høsten 2021. I 2022 har vi jobbet hardt opp mot media og politikere for å få slutt på praksisen, med blant annet oppslag i Dagbladet.

I september 2022 ble det kjent at en enstemmig Diskrimineringsnemd har vedtatt at praksisen er lovstridig, og AtB ble dermed felt for diskriminering av mennesker med funksjonsnedsettelser. Dette er en stor seier for Mage-tarmforbundet og våre medlemmer. Vedtaket vil sette presedens og hindre at andre busselskap kan stenge toalettene på sine busser i fremtiden.

 

Navnebytte:

Året 2022 er også et historisk år for oss. I løpet av året har vi byttet navn fra Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer til Mage-tarmforbundet, og vi har fått ny logo og grafisk profil. Et navnebytte har vært diskutert i mange år, og vi er glade for at vi nå har fått et navn som både er kort, forklarende og lett å huske. Selv om vi har byttet navn skal organisasjonen fortsatt jobbe med de samme områdene som før og være for alle som har en diagnose knyttet til mage-tarm.

 

Informasjonsarbeid:

Vi har i 2022 jobbet mye med informasjonsarbeid til våre medlemmer. Vi har blant annet fortsatt vår satsing på digitale samlinger for våre medlemmer, hvor vi har arrangert totalt 12 webinarer. Dersom du gikk glipp av dem, finner du flere av disse på innloggingsdelen «Min side» på vår nettside. Vi har også fremmet temaer som blant annet fistler, rehabilitering, fatigue, fekal transplantasjon, jernmangel og rettigheter i helsevesenet gjennom vårt medlemsblad Fordøyelsen, nettsiden www.magetarm.no og vår podkast Tarmkanalen. Nytt i 2022 er også vår snapchat-konto «magetarmnorge».

Vi har i 2022 endelig kunne arrangere fysiske samlinger for våre medlemmer igjen etter lang tid med et nedstengt samfunn. I år har vi arrangert både familiesamling, samling for unge voksne og ikke minst likepersonskurs. Det er også planlagt mestringskurs for voksne medlemmer i begynnelsen av 2023.

 

Tusen takk til frivillige og medlemmer:

Vi ønsker å rette en stor takk til alle frivillige som stiller opp for oss og til alle engasjerte medlemmer som driver oss fremover, dere er uvurderlige. Vi går et spennende år i møte og vi gleder oss til å fortsette å kjempe for deg med en mage-tarmsykdom. Vi ønsker alle en riktig god jul og godt nyttår! Husk du er ikke alene!

Nyheter

 • Hva betyr statsbudsjettet for deg med mage-tarmsykdom?

  Tekst: Mads Johansson, generalsekretær.    Dyrere å være kronisk syk Regjeringen foreslår å

  Les mer
 • Magdy El-Salhy fikk Mage-tarmforbundets hederspris

  Tekst: Steinar Mæhlum   Magdy El-Salhy er professor emeritus, overlege og spesialist i gastroe

  Les mer
 • Spørreundersøkelse til deg med kort tarm-syndrom og/eller tarmsvikt

  I et samarbeid mellom Mage-tarmforbundet, NORILCO, Norsk Intravenøsforening og Takeda lanseres nå en

  Les mer
Se alle nyheter

Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte Mage-tarmforbundet og vårt arbeid til å melde seg inn i vår organisasjon. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!

Bli medlem