Du er nå logget inn!
Av Miriam Ekelund.
Mage-tarmforbundet har i flere år samarbeidet med matviter og ernæringsbiolog Marit Kolby for å informere om mulig fare for inflammasjon i tarmen ved bruk av blant annet tilsetningsstoffet karragenan (E407). I dag er e-stoffet fullt lovlig både i Norge og EU, men dyrestudier viser at stoffet kan gi betennelse i tarmen på dyr. På grunn av disse studiene, har EUs matryggingsorgan EFSA bedt om mer forskning på hvilken effekt tilsetningsstoffet har på menneskets tarm. Det kan imidlertid ta flere år før bruk av stoffet blir forbudt.
Har presset på
Mage-tarmforbundet og Marit Kolby har hatt møte med de store matvareprodusentene, informert forbrukere og i løpet av 2022 har saken fått stor oppmerksomhet i nasjonale medier. Forbrukerne har engasjert seg sterkt, og til nå har 4709 personer skrevet under på Mage-tarmforbundet sitt opprop mot bruk av karragenan (E407), (natrium) karboksymetylcellulose (E466, E467) og polysorbat 80 (E433).
Fagsjef: Guro Waage er fagsjef for ernæring i Nortura. Hun lover at alle produkter produsert fra november i fjor skal være helt karragenan-frie. Foto: Nortura.
Det har gitt resultater! Rett før jul kontaktet vi de største matvareprodusentene i Norge, og samtlige er i ferd med å fase ut karragenan fra sine produkter. Coop var den første matvareprodusenten som forpliktet seg til å fase ut karragenan i møte med oss, men det var likevel Nortura som kom først til målstreken. Fra og med november i 2022 er alle produktene fra Nortura helt karragenan-frie!
– I oktober 2022 ble de aller siste produktene med karragenan produsert, forteller Guro Waage, som er fagsjef ernæring i Nortura.
Trygt fra november 2022
De vil likevel bruke opp gammel emballasje, så tilsetningsstoffet vil være å finne på ingredienslisten en stund fremover.
– Har dere en dato for når karragenan var helt ut av produktene deres, slik at folk kan være hundre prosent trygge på produktet til tross for at emballasjen viser noe annet?
– De siste produktene ble produsert i oktober i fjor, så produkter med produksjonsdato fra og med november 2022 er garantert uten karragenan, lover Waage.
Hun forteller at utfasingen har blitt positivt mottatt fra kundene.
– Vi har utelukkende fått positive tilbakemeldinger på utfasingen. Da vi først besluttet å fase ut tilsetningsstoffet, var det ikke så mange som kjente til karragenan, men siden den gang har veldig mange blitt oppmerksomme på dette. Vi er glade for at vi nå er i mål med de aller siste produktene, og ber samtidig om forståelse for at vi er nødt til å bruke opp gammel emballasje, slik at enkelte produkter fortsatt vil være merket med karragenan, selv om det ikke brukes i produktet.
Andre tilsetningsstoffer
Det var ikke bare karragenan Mage-tarmforbundets underskriftskampanje handlet om. Også (natrium) karboksymetylcellulose (E466, E467) og polysorbat 80 (E433) kan gi betennelser i tarmen.
– Bruker dere de andre tilsetningsstoffene i Norturas produkter?
– Nortura bruker ikke (natrium) karboksymetylcellulose (E466, E467) i våre produkter, men vi har enkelte produkter som inneholder polysorbat 80. Vi tilsetter ikke polysorbat selv, men stoffet følger noen av innsatsfaktorene vi bruker, eksempelvis enkelte krydderblandinger. Vi er i gang med en større gjennomgang av tilsetningsstoffene vi bruker, og har besluttet at polysorbat 80 skal fjernes fra vår produksjon. Dette må vi gjøre ved å jobbe ut mot våre leverandører, og arbeidet er allerede i gang, forteller Waage.
Hun presiserer at det er særlig krydrete/marinerte produkter man bør være obs på dersom man vil unngå polysorbat 80.
Delt andreplass
Både Tine og Orkla lover at alle deres produkter skal bli karragenan-frie i løpet av 2023.
Tine fjernet karragenan i kakaomelken sin rett rundt skolestart i år, og de fortsetter nå utfasingen i resten av produktporteføljen.
– Målet er å fase ut karragenan i alle produkter i løpet av neste år. Det er strenge krav til merking av produkter. Produkter uten karragenan vil i utgangspunktet ikke få annen merking enn at det forsvinner fra innholdsdeklarasjonen, forteller klinisk ernæringsfysiolog og talsperson for ernæring i Tine, Anne Marie Skjølsvik, og legger til:
– Når det gjelder de andre tilsetningsstoffene du spør om, så er det kun ett av disse (E466 - karboksymetylcellulose) som benyttes i et fåtall av våre produkter per i dag. Vi har som mål å ikke benytte flere tilsetningsstoffer enn det som er nødvendig. Vi følger nøye med på ny forskning, og stoler på de anbefalingene som kommer fra norske og internasjonale myndigheter når det gjelder tilsetningsstoffer i mat.
Gradvis prosess
I 2021 besluttet Orkla å fjerne karragenan fra alle sine matvarer. I likhet med flere av de andre matvareprodusentene, bestemte de seg for å være føre var etter at de ble gjort kjent med at disse tilsetningsstoffene kan være farlige for tarmen.
– Nå er karragenan ute av de aller fleste produktene våre. Vi startet arbeidet med de viktigste produktene tilbake i august 2021. Stabburet leverpostei ble prioritert og vi endret oppskriften allerede i mai 2022, etter omfattende produktutviklingsarbeid. Disse leverposteiboksene har vært å finne i butikkene siden høsten 2022. Noen få mindre produkter gjenstår, men hele porteføljen til Orkla Foods Norge vil være karragenan-fri i løpet av 2023, forteller Rita Nilsen McStay, som er leder for helse, ernæring og forskning i Orkla.
Har blitt karragenan-fri: Orkla opplyser om at Stabburet leverpostei og Idun Fransk dressing er blant produktene som er blitt karragenan-frie i år. Foto: Orkla.
Feil i listen
Selv om Coop var tidlig ute med å love å fjerne alle de omstridte tilsetningsstoffene fra egne merkevarer, har de fortsatt et stykke igjen. De ligger nå på en tredjeplass blant de matvareprodusentene vi har kontaktet for en oppdatering.
I løpet av høsten fikk Mage-tarmforbundet følgende e-post fra en av våre medlemmer:
«Hei. Jeg registrer at Coop har begynt å bruke E407 i sine egne merkevarer igjen.Kjenner dere noe til dette? Har de gått bort fra avtalen om å ikke bruke dette?De aktuelle varene er pålegg av kyllingbryst, kalkunbryst og røkt kalkunbryst som jeg vet om...»
Vi spurte Coop om dette, og fikk følgende svar:
– Når det gjelder påleggene som er nevnt har disse hatt karragenan hele tiden, men ved en feil ble ikke disse produktene med på oversikten vi tidligere sendte til Mage-tarmforbundet, sier kommunikasjonsrådgiver i Coop, Simen Kjønnås Thorsen.
Endrer fiskeproduktene
Coop har nå oppdatert sin liste over hvilke matvarer som inneholder karragenan.
Selv om det er mange matvarer igjen på listen, lover Thorsen at mye vil skje i løpet av våren 2023.
– De gode nyhetene er at vi lanserer nye varianter av kyllingpålegg uten karragenan i februar. I tillegg vil de to siste fiskeproduktene våre, Coop fiskeburger med hyse og torsk og Coop fiskeburger med purre og hvitløk, komme uten karragenan i løpet av våren. Da gjenstår bare Xtra fiskepudding og det er vi i prosess med å få endret. Vi jobber også med å fase ut stoffet fra vårt kalkunpålegg, sier han.
Bakevarer tar tid
Thorsen forteller at Coop prioriterer endring av hverdagsproduktene først. Det er imidlertid ikke så enkelt å endre bakevarene.
– Mye av bakevarene er import, og vi ser at produksjonsprosessen på noen av underleverandørene våre på bakevarer har en noe lengre vei å gå. Noen av tilsetningsstoffene inngår i blandinger som brukes til produksjon i hele Europa og til andre leverandører enn Coop. Det vil si at en endring vil få store ringvirkninger, så vi innser at på bakevare vil denne omstillingen ta noe lengre tid enn ønsket, sier kommunikasjonsrådgiveren i Coop.
Starter rett over nyttår
Diplom-is forteller at det er komplisert å finne en god erstatning for karragenan, og at utprøvingen tar tid. De vil samtidig fjerne CMC (karboksymetylcellulose, E466) fra produktene sine.
– Høsten 2022 ga arbeidet resultater, og vi fant noen alternativer vi hadde stor tro på. Disse ble så testet i stor skala med vellykket resultat. Det betyr at vi starter en gradvis utfasing i 2023. Krone-Is er en variant vi kommer til å starte overgangen på ganske raskt. Her starter vi med produksjon uten karragenan like over nyttår, og den blir å finne i butikk uten karragenan og cmc med glidende overgang etter det, forteller Mari Ellestad som er direktør for strategi og kommunikasjon i Diplom-Is.
Ellestad sender bilder av produkter fra Diplom-Is som allerede er karragenan- og cmc-frie, og hun røper at det også er noen spennende nyheter på gang som ikke inneholder disse stoffene.
Også karragenan-frie: Disse produktene fra Diplom-Is er karragenen-frie. Foto: Diplom-Is.
Det vil imidlertid ta lang tid før tilsetningsstoffene er fjernet helt fra iskartet.
– En fullstendig utfasing på tvers av porteføljen vil ta flere år. Det er fordi iskrem har lang holdbarhet og at vi har en del iskrem og emballasje på lager. Dette vil vi bruke opp før vi produserer opp nytt, sier Ellestad og legger til:
– Det er også viktig for oss å presisere at det er trygt å spise Diplom-Is, og at vi følger de til enhver tid gjeldene regler og retningslinjer fra norske matmyndigheter. Karragenan og CMC er vanlige og godkjente tilsetningsstoffer som benyttes i mange ulike matvarer i dag, deriblant iskrem. Vi bruker disse tilsetningsstoffene for å sikre produktenes kvalitet, holdbarhet og spiseopplevelse. Både norske og internasjonale myndigheter vurderer tilsetningsstoffene som helt trygge.
Fakta:
Mage-tarmforbundet har i flere år kjempet for at vi skal kunne spise matvarer helt uten tilsetningsstoffer som kan gi betennelser i tarmen. Dyrestudier har vist at tilsetningsstoffene karragenan (E407), (natrium) karboksymetylcellulose (E466, E467) og polysorbat 80 (E433) kan gi betennelser i tarmen til forsøksdyrene. Vi ber derfor om at matvareprodusentene og myndighetene er føre var og stopper bruken av disse stoffene.
Slik ligger de an:
Vi har en fantastisk nyhet å dele med dere! Mage-tarmforbundet er nominert til Helseprisen 2024 for
Les merTekst: Miriam Ekelund – Vi søker etter 200 deltakere fra Vestlandet. Vi har allerede start
Les merTrenger du noen å snakke med? Å få en mage-tarmsykdom kan oppleves utfordrende på mange områder. Da
Les merSterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte Mage-tarmforbundet og vårt arbeid til å melde seg inn i vår organisasjon. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!
Bli medlem