Du er nå logget inn!

Min side login

www.lmfnorge.no

Om du er betalende medlem og har registrert din e-postadresse hos LMF kan du logge deg inn i innloggingsbildet under.

Ønsker du å registere eller endre din e-post, kan du klikke her.

Ved første gang innlogging eller ved glemt passord trykk på knappen passord.


Meny Min side

Nyhetsarkiv

Koronaviruset og mage- tarmsykdommer

Koronaviruset og mage- tarmsykdommer

Bør du som pasient ta noen forholdsregler?

Publisert: 16.03.2020

LMF gjør oppmerksom på at infoen i denne artikkelen kan bli ugyldig fra en dag til en annen.
Vi oppfordrer derfor alle våre medlemmer til å kontinuerlig følge med på råd fra Folkehelseinstituttet (FHI). 
Les gjerne også uttalelse fra Norsk Gastroenterologisk Forening, her. 

Vi gjør også oppmerksom på at legen din kan ha gitt deg spesifikke råd som avviker fra rådene i denne artikkelen.
Du skal alltid følge rådene fra din egen lege. 

Informasjonstelefon koronavirus
Har du spørsmål om det nye koronaviruset? 

Hvis du ikke finner svar på fhi.no, ring: 815 55 015 


Hvis du tror du kan være smittet, ring fastlegen.

Dersom du ikke får tak i fastlegen, ring legevakt: 116 117

Kilde: Folkehelseinstituttet


LMF minner om at du kan lese fakta og få generelle råd om koronaviruset hos Folkehelseinstituttet og hos WHO.

Tekst: Marte Hegstad og Mari Liltvedt Andersen
Foto: Pixabay

Denne artikkelen vil bli oppdatert fortløpende. Sist oppdatert: 27. mars 2020. 

Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer har undersøkt hva legene sier om hvordan pasienter med mage-tarmsykdommer skal forholde seg til koronaviruset. 

Kort oppsummert trenger ingen mage-tarmpasienter - uansett diagnose - å ta andre forholdsregler enn de generelle rådene Folkehelseinstituttet (FHI) gir på sidene sine.

Dette gjelder altså da pasienter med irritabel tarm (IBS), inflammatorisk sykdom (IBD), refluks, gastroparese og alle andre mage-tarmsykdommer. 

Pasienter på immundempende medisiner har økt risiko for å bli smittet
Dette svarer professor Jørgen Jahnsen som er forskningsleder ved gastroenterologisk institutt ved Akershus universitetssykehus:

«Alle pasienter som får behandling med legemidler som påvirker immunsystemet har en økt risiko for å bli utsatt for infeksjoner.

Det er derfor vi blant annet hver høst anbefaler influensavaksine til våre pasienter med IBD som er i behandling med immunhemmende og/eller biologiske legemidler.

Koronaviruset covid-19 er tydeligvis veldig smittsomt, men ser ut til kun å gi et mildt sykdomsforløp med lette symptomer hos langt de fleste.

Som for alle andre gjelder det for pasienter med IBD å ha god håndhygiene og riktige hostevaner.»


Videre poengterer Jahnsen at det er mange Crohnspasienter som ikke har klart å stumpe røyken. Røyking er en klar risikofaktor for alvorlig forløp med Covid-19 så derfor er det ekstra viktig å slutte nå (som alle vet er røyking også veldig uheldig for Crohns sykdom).   

Det er p.t ingen godkjente vaksiner tilgjengelig mot koronaviruset. 

Forståelse for at situasjonen oppleves skremmende
Dr.med og professor Michael Bretthauer ved Klinisk effektforskning ved Universitetet i Oslo og overlege ved Avdeling for transplantasjonsmedisin ved Oslo universitetssykehus, sier til LMF at han har forståelse for at viruset er nytt, ukjent og gjør mange bekymret.


Bretthauer understreker at viruset antagligvis ikke gir økt risko for alvorlige komplikasjoner i særlig større grad enn ved vanlig influensa - selv om smitterisikoen er noe økt. 

Videre forteller Bretthauer at:

"Det ser ut som om barn er underrepresentert hos smittede, og det virker heller ikke å være spesielt mye farligere for gravide enn for alle andre.

Som vanlig er det folk med andre sykdommer, eldre og de som tar immundempende legemidler som er mer utsatt for et alvorlig forløp.

Det finnes som meg bekjent ikke data spesifikt for pasienter med magetarmsykdommer (som ulcerøs kolitt eller Crohns), men risikoen er knyttet generelt til komorbiditet og eventuelt legemidler som nedsetter immunforsvaret, uavhengig av sykdommen.


Det kan være greit å vite at et symptom på viruset er diaré som oppstår hos om lag 5 til 10% av smittede".

Jahnsen påpeker imildertid at selv om det ser ut til Covid-19 kan forårsake symptomer fra mage- tarmkanalen, er det likevel et forholdvis uvanlig symptom. 

"Foreløpig er det ikke holdepunkter for at inflammatorisk tarmsykdom kan blusse opp som følge av virusinfeksjonen. Det kan imidlertid ikke helt utelukkes etter som man har sett lett sykdomsforverrelse i forbindelse med infeksjon med et lignende virus først og fremst hos pasienter med ulcerøs kolitt." 

understreker professoren. 

Bør jeg slutte på immunsupprimerende medisiner?
Folkehelseinstituttet (FHI) melder at de har fått flere henvendelser med spørsmål om pasienter på immunsupprimerende behandling for kronisk sykdom, bør stoppe denne. FHI har p.t 27.03 ikke grunnlag for å fraråde oppstart eller droppe pågående immunsuprimerende behandling. 

"Dersom personer som bruker immunsupprimerende behandling blir syke, anbefales det å kontakte egen lege for råd i forhold til medisinering, prøvetagning og undersøkelse," understreker FHI. 

FHIs råd er i tråd med rådene fra The International Organization for the Study of Inflammatory Bowel Diseases (IOIBD) - her kan du også lese utdypende om korona og IBD spesifikt

Professor Jahnsen understreker også at det er viktig å fortsette med medisinene sine:
"Inflammatorisk tarmsykdom i seg selv medfører ikke økt risiko for å få infeksjon med Covid-19.

Når det gjelder risiko ved bruk an immunhemmende (Imurel, Methotrexat, Puri-Nethol) og/eller biologiske legemidler (Remsima, Zessly, Humira, Hyrimoz, Stelara, Entyvio) så er foreløpige data meget sparsomme, men det er mulig en liten økt risiko for å pådra seg infeksjonen og mer alvorlig sykdom.

Imidlertid er det å anbefale at all vedlikeholdsbehandling som har effekt på tarmsykdommen fortsettes slik at en forverrelse av tarmsykdommen unngås.

Kortikosteroider (Prednisolon, Prednison) ser derimot ut til ha å en uheldig effekt på virusinfeksjon og bør kun brukes hvis strengt nødvendig."

Bør jeg holde meg hjemme fra jobb?
"Som for alle andre gjelder det for pasienter med mage- tarmsykdom at man følger rådene fra Folkehelseinstituttet. God håndhygiene. Prøv å unngå for mye nærkontakt. Hjemmekontor hvis mulig. Holde seg hjemme fra jobben hvis man får forkjølelses symptomer som feber, hoste og sår hals. Inflammatorisk tarmsykdom eller behandling med immunhemmende og/eller biologiske legemidler tilsier ikke at man bør holde seg hjemme fra jobben,"

forteller Jahnsen til LMF. 

Foreløpig ingen dødsfall i Kina relatert til IBD
Bretthauer forteller at The Lancet publiserte 11. mars 2020 en studie med 191 pasienter som var innlagt i Wuhan, China med koronavirus.  

"De så på faktorer for død hos pasientene (54 av de 1919 som ble innlagt døde, resten ble frisk og ble utskrevet fra sykehus). De pasientene som fra før hadde hjerte-kar sykdom, diabetes hadde høyere risiko for å dø av sykdommen. Fordøyelsessykdommer var ikke på listen over sykdommer som folk hadde i denne studien," understreker Bretthauer. 

Lese mer?https://www.lmfnorge.no/undersider/nyhetsartikkel/norsk-gasteroenterologisk-forening-om-koronaviruset?Action=1&PID=19
The European Crohn´s and Colitis Organisation (ECCO) 

The European Federation of Crohn's and Ulcerative Colitis Association - oversikt over kilder som omandler IBD og koronaviruset. 

United European Gastroenterology (UEG) 

World Health Organization (WHO)

European Centre for Disease and Control (ECDC) 

Arkiv Nyheter

Arkiv Blogg


Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte Mage-tarmforbundet og vårt arbeid til å melde seg inn i vår organisasjon. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!

Bli medlem