Du er nå logget inn!

Min side login

www.lmfnorge.no

Om du er betalende medlem og har registrert din e-postadresse hos LMF kan du logge deg inn i innloggingsbildet under.

Ønsker du å registere eller endre din e-post, kan du klikke her.

Ved første gang innlogging eller ved glemt passord trykk på knappen passord.


Meny Min side

Nyhetsarkiv

Podcasten

Podcasten "Leger om Livet"

Forskningsbasert kunnskap, førstehåndskunnskap og den store sammenhengen

Publisert: 29.01.2021

Lytte til podcasten?

Hvis du er interessert i å høre podcasten så finner dere episode #4 “Kan tarmbakterier beskytte mot sykdom?” og episode #8 “Fremtidens medisin? Med Dr. Frank Hilpüsch” her:

iTunes

Spotify

Nettside

Facebook

Instagram

Tekst: Annette Borge Dragland og Ida Kristine Tennebeck
Foto: Sasha Kirko Photography (foto av Annette og Ida)

Annette Borge Dragland og Ida Kristine Tennebeck er to leger som har startet en podcast om helse. Podkasten heter “Leger om livet”. Annette har tidligere jobbet som fastlege, og har de siste årene arbeidet som lege i spesialisering i hudsykdommer. Ida jobber nå som konsulent i et større internasjonalt selskap, og har hovedsakelig deltatt i prosjekter i norsk helsevesen.

Forskningsbasert kunnskap om kroppen
I podcasten formidler de forskningsbasert kunnskap om menneskekroppen. De tar for seg temaer som søvn, stress, fordøyelse, mental helse, fysisk aktivitet, meditasjon, seksuell helse og mye mer. De mener det er viktig å se på hvordan flere ulike faktorer påvirker helsen vår, og at årsakene til mange plager er sammensatte. Det er mye vi selv kan gjøre for enten å beholde god helse, eller få bedre helse. Men for å ta kloke valg som er bra for en selv, er det viktig med kunnskap om disse sammenhengene. 

Nytt tema hver uke
Målet med podcasten er å gjøre forskningsbasert kunnskap lett tilgjengelig for alle. Hver uke er det nytt tema, og Annette og Ida snakker om utfordringer vi alle kan kjenne oss igjen i. Hvordan kan vi leve et så godt liv som mulig til tross for de ulike utfordringene vi møter i livet? Og hva skal til for å bli friskere, få mer energi og ha det bra med seg selv? Dette er spørsmål de selv har stilt seg.

Legene har derfor tatt et dypdykk i litteraturen, tatt utgangspunkt i egne, venners, pasienters og kollegers erfaringer, og intervjuet dyktige fagfolk på sitt felt. De er opptatt av å formidle hvordan forskningsresultater kan tas i bruk og være nyttige både for pasienter og for dem selv i deres liv. Det er motiverende å oppleve at selv små endringer kan ha stor effekt. Og de håper lytterne kan kjenne seg igjen, og finne tips og råd som passer for dem.

Viktig å ta hensyn til at kroppen er sammensatt
Siden Ida og Annette er opptatt av at årsakene til mange plager er sammensatt, har de i flere av podcastene snakket om hvor viktig fordøyelsen, tarmen og tarmbakteriene er for helsen vår. Hvorfor er det så mange som sliter med magen? Hva kan påvirke tarmen og fordøyelsen vår? Påvirkes tarmbakteriene av hva vi spiser? Påvirker stress og søvn mageplagene? Hvilke tiltak kan ha effekt på plagene? Kan tarmbakteriene våre beskytte oss mot sykdom? De siste årene har det kommet mye spennende forskning på dette området som tas opp i podcasten.

Førstehåndserfaring
Ida har selv hatt problemer med magen og har hatt diagnosen IBS (Irritabeltarm-syndrom) i flere år. Hun er derfor spesielt opptatt av temaet, og hvordan tilstanden kan behandles. Irritabel tarmsyndrom er en ganske vanlig lidelse, den rammer ca. 15-20% av befolkningen. Og heldigvis finnes det mange gode råd for dem som sliter med slike plager.

Fekaltransplantasjon
I en av podcastene intervjues legen og forskeren Frank Hilpüsch. Dr. Hilpüsch var en av de første i verden til å starte opp med FMT behandling (avføringstransplantasjon, Fekal Mikrobiota Transplantasjon) for pasienter med diagnosen irritabel tarm. Sammen med Universitetssykehuset Nord-Norge i Harstad har han og hans kolleger kommet med banebrytende forskning innenfor dette feltet. Resultatene har vakt internasjonal oppmerksomhet, og det forskes nå på om også andre sykdommer og lidelser kan ha effekt av fekal transplantasjon. Kanskje dette er fremtidens behandling for flere tilstander enn mageplager? 

I faktaboksen finner du info om og link til «Leger om Livet»-podcasten.
 

Har du noen spørsmål eller ønsker å ta kontakt er det bare å sende en mail til legeromlivet@gmail.com.

Arkiv Nyheter

Arkiv Blogg


Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte Mage-tarmforbundet og vårt arbeid til å melde seg inn i vår organisasjon. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!

Bli medlem