Du er nå logget inn!

Min side login

www.lmfnorge.no

Om du er betalende medlem og har registrert din e-postadresse hos LMF kan du logge deg inn i innloggingsbildet under.

Ønsker du å registere eller endre din e-post, kan du klikke her.

Ved første gang innlogging eller ved glemt passord trykk på knappen passord.


Meny Min side

Nyhetsarkiv

Se spennende foredrag fra IBS-dagen!

Se spennende foredrag fra IBS-dagen!

Hele 110 møtte opp til IBS-dagen den 24.april. Her kan du lese en oppsummering av dagen og er du medlem kan du også se film fra hele seminaret.

Publisert: 30.05.2018

Både stoler og trappegangene i møterommet på Rikshospitalet var fult opp av folk da Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer i samarbeid med Nasjonal kompetansetjeneste for funksjonelle mage-tarmsykdommer arrangerte IBS-dagen den 24.april 2018. –Dette viser jo bare behovet for denne type seminarer, sa generalsekretær Arne Schatten da han innledet dagen. 

Humor og alvor om løst og fast
Da professor Trygve Hausken
tok over ordet for å snakke om funksjonelle tarmlidelser, ble det raskt hummring i salen da han sa: –Jeg har holdt på med løst og fast i mange år. Hausens foredrag var preget av mye humor, men også alvor .–Ta 100 pasienter og se hva de vanligste plagene er, sier Hausken,–først kommer ryggplager, og på tredje plass har vi irritabel tarm.

–Det er ingen som har dødd av irritabel tarm til nå, poengterte Hausken, og viser til en studie der pasientene med irritabel tarm faktiske levde lenger enn friske. –Det er jo trygt å ha irritabel tarm, man burde jo tenke «heldigvis har jeg irritabel tarm» sa han med et smil om munnen. Hausken sitt foredrag var svært opplysende, og vil du vite mer om temaer for eksempel som fekal transplantasjon, hvordan tarmen fungerer, utredning og behandling av irritabel tarm, anbefales det å se den fulle videoen her. (Video nr. 2)

Glutensensitivitet og FODMAP
Klinisk ernæringsfysiolog og doktorgradsstipendiat Hanna Dale
snakket om sitt masterstudie på glutensensitivitet og gikk grundig til verks for å forklare hva gluten er og diagnoser knyttet til gluten. Dale ble etterfulgt av klinisk ernæringsfysiolog Sissi Lorentsen som snakket videre om LavFODMAP-kostholdet. Hun gikk blant annet igjennom hva LavFODMAP er, hva som skjer i tarmen ved inntak av FODMAP, de ulike fasene av dietten og hvordan en dagsplan/måltidsplan kan de ut ved å endre kostholdet sitt til lavFODMAP. Begge disse foredragene ble møtt med mange spørsmål fra salen, og var uten tvil populære temaer.

IBS-nettskole
Dagen ble avsluttet med foredrag om hvordan Nasjonal kompetansetjeneste for funksjonelle mage-tarmsykdommer har IBS-skole. –IBS-skoler er veldig resurskrevende, forteller forsker Birgitte Berentsen, PhD og viser til at de nå har laget mage- og tarmskole på internett. –Vi har tatt innholdet fra IBS-skolen, laget videoer og moduler som man jobber seg igjennom. I opplegget er det blant annet med lege, fysioterapeut og filmer med øvelser man kan gjøre, generelle råd, psykolog og øvelser på eksponering, og klinisk ernæringsfysiolog som veileder med lavFODMAP-dietten. –Vi har lyst til å lage dette som en nasjonalplattform, så det blir tilgjengelig for hele landet, sier Berentsen.

Se videoer av foredrag og debatt på IBS-dagen! 
Denne tjenesten er kun tilgjengelig for våre medlemmer. Logg deg inn på Min side og finn IBS-dagen 2018 under fanen Webinarer, eller bruk denne direktelinken.  

Et medlemskap i LMF koster kr. 350 per år, og gir deg blant annet tilgang til en rekke webinarer. I tillegg kan du delta gratis på IBD-/IBS-dagen som arrangeres en gang i året. Du behøver ikke ha en diagnose for å bli medlem - det passer like bra for deg som er syk, som for pårørende, til deg som søker mer informasjon om tarmsykdommer som morbus Crohn, ulcerøs kolitt og irritabel tarm, eller for den som vil støtte arbeidet vi i Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer gjør. Bli medlem her!

Arkiv Nyheter

Arkiv Blogg


Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte Mage-tarmforbundet og vårt arbeid til å melde seg inn i vår organisasjon. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!

Bli medlem