Du er nå logget inn!

Min side login

www.lmfnorge.no

Om du er betalende medlem og har registrert din e-postadresse hos LMF kan du logge deg inn i innloggingsbildet under.

Ønsker du å registere eller endre din e-post, kan du klikke her.

Ved første gang innlogging eller ved glemt passord trykk på knappen passord.


Meny Min side

Nyhetsarkiv

Stilte kritiske spørsmål – fikk ikke svar

Randi Strøm kontaktet busselskapet AtB angående toaletter på bussen for 17 dager siden. Hun har fortsatt ikke fått svar.

Publisert: 27.09.2021
Stilte kritiske spørsmål – fikk ikke svar
Randi Strøm ønsket å få noen svar fra busselskapet AtB, men etter 17 dager venter hun fortsatt på svar. Foto: privat

Randi Strøm sendte en henvendelse til AtB 10. september i år. Hun fikk en bekreftelse på at henvendelsen var mottatt, men 17 dager senere har hun fortsatt ikke fått svar. Vi har sett det automatiske svaret fra AtB, der hun blir tildelt et saksnummer. Les hva hun skrev til AtB her:

Hei! Hører at man ikke lenger kan benytte toalettet på langdistanserutene uten at bussen må stoppe. Hvis det stemmer, så gjør det at jeg, og mange flere med mage/tarmsykdommer, ikke kan ta bussen. For det første på grunn av at det som oftest haster, her er det ingen tid å miste for å lete etter avkjørsel. For det andre kan vi ha behov for å bruke lang tid på do, noe vi vil synes er forferdelig å utsette de andre passasjerene for, og det vil være usannsynlig pinlig å være den som forårsaker en times forsinkelse med bussen, slik at andre mennesker kanskje mister videre korrespondanse.

Og hva med personvern? Alle på bussen vil få vite at det er jeg som går på do, og forårsaker lang forsinkelse. Det føles da mye bedre for meg å kunne snike meg på do under fart, så færrest mulig legger merke til det. Det er nok stigma med å ha en sånn sykdom, om ikke hele bussen skal få vite det også.

Hvis det er på grunn av sikkerhet, så er det vel bare å få montert sikkerhetsseler på doen? Da er jo sikkerheten i fare bare fra setet til doen, og tro meg: alle med tarmsykdommer velger setet nærmest do, så det vil ikke være snakk om mange sekunder uten sele på.

Egentlig så ønsker jeg meg do på bussen fra Orkanger til Trondheim også, for det har hendt at det er for lang strekning uten do. Ting skjer brått når du er syk. Jeg tar alltid en buss som går en time tidligere enn nødvendig, for å kunne hoppe av underveis, finne et do, og ta neste buss videre. Ingen god løsning, for doen kan være litt for langt unna holdeplassen. Som eksempel kan jeg fortelle at en gang jeg skulle fly til Oslo, var jeg på do sju ganger før jeg dro hjemmefra. Jeg var på do igjen på stasjonen på Orkanger (1 km hjemmefra), rakk akkurat do på stasjonen i Trondheim, tok flybussen til Værnes og rakk akkurat doet der. Jeg var på do igjen før ombordstigning i flyet, og slapp heldigvis å bruke flydoen. Men jeg var på do igjen rett etter landing, og så igjen når flytoget kom på Oslo S.

Forteller dette for at AtB skal forstå at det vil bli svært problematisk å ikke kunne benytte toalettet under fart på bussen. På en totimers busstur kan jeg få behov for å bruke toalettet mange ganger, og det tror jeg nok vil medføre klagestorm fra de andre passasjerene, hvis bussen må stoppe hver gang. Og tenk om vi er flere ombord i samme buss, med mage/tarmsykdommer?

Vennlig hilsen Randi Strøm

Les om Wenche Mikalsen som heller ikke kan ta bussen.

LMF har kontaktet AtB og spurt om hvorfor de ikke har svart på denne henvendelsen, og hva de har å si til problemstillingene Randi Strøm reiser.

– Det er for tiden stor pågang på vårt kundesenter i forbindelse med oppstart av nytt regiontilbud i tillegg til nytt billettsystem, som har ført til lengre saksbehandlingstid. Vi beklager at det har tatt så lang tid å få svar fra oss, sier Grethe Opsal, som er direktør for marked og kommunikasjon i AtB.

Hun sier at hun forstår problemstillingene som reises av kunden, men forteller at endringene av toalettrutiner er gjort av hensyn til trafikksikkerheten til alle passasjerene om bord på bussen.

– Vi forstår at dette oppleves som problematisk ut fra kunden sin situasjon, men vi har et stort ansvar for alle passasjerer med hensyn til trafikksikkerhet, og at ikke passasjerer av hensyn til både seg selv og andre skal bevege seg i bussen når den er i fart. På bussene som går på disse strekningene er det påbudt å bruke setebelte, sier hun.

Hør mer om denne saken i LMFs podkast, Tarmkanalen.

Arkiv Nyheter

Arkiv Blogg


Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte Mage-tarmforbundet og vårt arbeid til å melde seg inn i vår organisasjon. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!

Bli medlem