Du er nå logget inn!

Min side login

www.lmfnorge.no

Om du er betalende medlem og har registrert din e-postadresse hos LMF kan du logge deg inn i innloggingsbildet under.

Ønsker du å registere eller endre din e-post, kan du klikke her.

Ved første gang innlogging eller ved glemt passord trykk på knappen passord.


Meny Min side

Nyhetsarkiv

Vær med og signer LMFs opprop!

Vær med og signer LMFs opprop!

Lovlige tilsetningsstoffer kan fremkalle tarminflammasjon: Ikke la oss bære risikoen!

Publisert: 17.09.2021

Lovlige tilsetningsstoffer kan fremkalle tarminflammasjon:
Ikke la oss bære risikoen!

Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer (LMF) ber om at godkjenningsorganene snarlig tester om disse tilsetningsstoffene også er farlige for mennesker.

Signer oppropet vårt her!


Flere dyrestudier viser at enkelte tilsetningsstoffer i mat kan endre tarmfloraen på en måte som fremmer tarminflammasjon, noe som påvirker både metabolske- og immunresponser på en negativ måte. Stoffene utgjør dermed en mulig helserisiko også for mennesker.

Studiene gjelder tilsetningsstoffene karragenan (E407), (natrium) karboksymetylcellulose (E466, E467) og polysorbat 80 (E433).

Disse tilsetningsstoffene finnes i noen varianter av blant annet disse dagligvarene: flere typer brød- og bakevarer, tortillalefser, meieriprodukter, iskrem, kjøttpålegg, bacon, kokosmelk, sauser og tannkrem. I tillegg finnes disse stoffene også i enkelte ernæringsdrikker som kjøpes på apoteket/fås på resept.

De omtalte forskningsresultatene ble presentert i et debattinnlegg i Tidsskrift for Norsk Legeforening, hvor norske forskere problematiserer bruk av noen spesifikke konsistensmidler i industriprodukter.

Innholdet i denne artikkelen var basert på en større vitenskapelig artikkel de norske forskerne Marit Kolby Zinöcker og Inge Andreas Lindseth publiserte i Nutrients, der flere tilsetningsstoffer også problematiseres. 

­Forbrukerne bærer risikoen
Ernæringsbiolog Marit Kolby Zinöcker - som også er matviter og høyskolelektor ved Bjørknes Høyskole i Oslo - mener vi har mer enn nok kunnskap til å slå alarm, selv om de fleste studiene er utført bare på dyr.

– Det er et paradoks at dyrestudier er gode nok til risikovurdering som grunnlag for godkjenning av et tilsetningsstoff, mens det på den andre siden ikke er godt nok grunnlag for å sette inn tiltak når man har dokumentasjon på at tilsetningsstoffene har skadelige effekter, understreker Zinöcker til LMF.
 

Mikrobiologer i USA fant samme resultater
I likhet med Zinöckers´ forskning viser den amerikanske mikrobiologen Benoit Chassaing sine forsøk på mus at inntak av karboksymetylcellulose (E466, E467) og polysorbat 80 (E433) kan føre til endret tarmflora med påfølgende tarminflammasjon:

– Den dramatiske økningen i tarminflammasjon har oppstått på tross av uendret genetikk, og indikerer at miljøfaktorer kan spille en avgjørende rolle.
Benoit Chassaing
 

Mattilsynet hevder de ikke har makt over situasjonen
Mattilsynet skriver til LMF at de forholder seg til det europeiske mattrygghetsorganet EFSA sine risikovurderinger og at de ikke endrer praksis grunnet enkeltstudier. Seksjonssjef Marie Louise Wiborg i Seksjon fremmedstoffer og EØS i Mattilsynet, mener at det ikke er mulig for Norge å forby bruken av disse stoffene fordi regelverket for tilsetningsstoffer er harmonisert gjennom EØS-avtalen.

Heller ikke Folkehelseinstituttet (FHI) overprøver EFSA sine anbefalinger.

– FHI er representert i EFSA-panelet som vurderer denne type tilsetningsstoffer i mat, men har ikke vært involvert i karragenan-vurderinger. Disse vurderingene er grundige og bruker den siste informasjonen som er tilgjengelig. EFSA bruker den beste ekspertisen som finnes og vi stoler på vurderinger gjort av EFSA, sier seksjonsleder Dr. Hubert Dirven i Seksjon for Toksikologi og risiko i Folkehelseinstituttet (FHI).

LMF krever handling fra Mattilsynet og matvareprodusentene!
– Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer (LMF) stiller spørsmål ved at det europeiske mattrygghetsorganet EFSA og Mattilsynet vurderer dyrestudier som en god nok risikovurdering som grunnlag for godkjenning av et tilsetningsstoff, mens de samtidig mener dyrestudier ikke er tilstrekkelig dersom de viser at tilsetningsstoffene har skadelige effekter. Forbrukerne skal ikke bære risikoen i påvente av flere humane studier på disse tilsetningsstoffene. Hvis dyrestudier indikerer at disse tilsetningsstoffene kan føre til inflammatorisk tarmsykdom, bør de ikke benyttes inntil testing eventuelt viser at det er trygt for mennesker å spise dem, sier Mads Johansson, som er generalsekretær i LMF.

LMF har følgende tre krav:

  • LMF krever at de omtalte tilsetningsstoffene snarlig gjennomgår testing for å avdekke hvorvidt de fører til tarminflammasjon hos mennesker.
  • LMF krever at mattilsynet oppfordrer befolkningen til å utvise forsiktighet med bruk av de omtalte tilsetningsstoffene inntil det foreligger tilstrekkelig dokumentasjon som viser at tilsetningsstoffene ikke fører til tarminflammasjon hos mennesker.
  • LMF krever at matvareprodusentene skifter til alternative tilsetningsstoffer inntil det foreligger tilstrekkelig dokumentasjon som viser at de omtalte tilsetningsstoffene ikke fører til tarminflammasjon hos mennesker.

 

Les fullversjonen av artikkelen som er bakgrunnen for LMFs opprop, her.

LMF vil bruke underskriftene i vår dialog med både Mattilsynet og matvareprodusenter, og i vårt videre interessepolitiske arbeid.

Foto: Shutterstock
 

Pressekontakter:

Generalsekretær i LMF

Mads Johansson

Epost: mads.johansson@lmfnorge.no

Telefon: 979 56 116


 

 

 

 

 

 

Ernæringsfysiolog, matviter og høyskolelektor
v/Bjørknes Høyskole

Marit Kolby Zinöcker 

Epost: marit.zinocker@bhioslo.no

Telefon: 932 63 530 / 23 23 38 20

 

 

 

 

Arkiv Nyheter

Arkiv Blogg


Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte Mage-tarmforbundet og vårt arbeid til å melde seg inn i vår organisasjon. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!

Bli medlem