Du er nå logget inn!

Min side login

www.lmfnorge.no

Om du er betalende medlem og har registrert din e-postadresse hos LMF kan du logge deg inn i innloggingsbildet under.

Ønsker du å registere eller endre din e-post, kan du klikke her.

Ved første gang innlogging eller ved glemt passord trykk på knappen passord.


Meny Min side

Nyhetsarkiv

Vi mangler et språk om intoleranser!

Vi mangler et språk om intoleranser!

Jeg skulle gjerne hatt en hamburger med fruktanfritt-brød og med majones uten oligosakkarider- takk!

Publisert: 12.07.2018

Forord
I vår og sommer har debatten rundt matallergier, intolleranser og glutenfrie "trend-dietter" vært mye omtalt i mediene. Vi i LMF har mange medlemmer som må unngå matvarer av andre grunner enn allergier; som for eksempel at de har intolleranser, ungår enkelt matvarer på grunn av betennelser i tarmen eller går på lavFODMAP-dietten på grunn av irritabel tarm. Vi ønsket å si noe om at dette burde bli tatt hensyn til og at vi mangler et språk for å snakke om dette på en måte alle kan forstå og respektere.

I Fordøyelsen nr. 2 - 2018 skrev Julia Døhlen Edin innlegget "Vi mangler et språk om intoleranse". Et utdrag fra dette ble trykket i Aftenposten og publisert på deres nettsider (les her) torsdag 12.07.2018. Vi i LMF er svært takknemlige for at vi får våre uttalelser ut i et så stort medie, men føler at noen viktige punkter også ble borte da den ble kortet ned. Her får dere derfor teksten i sin helhet, slik den opprinnelig ble trykket i Fordøyelsen

Husk at du som er medlem i LMF kan logge deg inn på Min side for å lese tidligere utgaver av Fordøyelsen i vårt digitale arkiv. Er du ikke meldem? Meld deg inn her! 

Vi mangler et språk om intoleranser!

Tekst: Julia Døhlen Edin

Nylig hadde Dagens næringsliv en serie artikler om møtet mellom matintolerante og restauranter. Kokker fortviler over kunder som bestiller glutenfritt og laktosefritt til hovedrett, men samtidig ønsker brownie til dessert – til tross for at den inneholder både mel og melk. Bloggere ta til motmæle og mener at intolerante skal kalle seg allergikere for å bli tatt seriøst. Men skal vi behøve å lyve? Vi mangler et felles språk og en felles forståelse for hva det vil si å være intolerant!

Glutenfritt eller Fruktanfritt?
De siste årene har det vært en stor økning i salg av glutenfrie matvarer, som kjøpes av langt flere enn de med cøliaki. Er det bare en trend eller er det noe annet enn gluten som har skylda?

Gry Skodje er klinisk ernæringsfysiolog ved Rikshospitalet og ledet i perioden 2014-2016 en stor studie om fruktaner. Hun forklarer at det for personer med irritabel tarm ikke er glutenet som skaper problemer i tarmen, men fruktaner. Kornsorter som hvete, bygg og rug inneholder både gluten og fruktaner. Gluten er et protein, mens fruktaner er karbohydrater.  – Vi ønsket å se effekten av å provosere med bare gluten uten fruktaner, og bare fruktaner uten gluten, sier Skodje. Oslo Unviersitetssykehus gjorde derfor en studie på 59 personer som hadde utelukket cøliaki og selv mente de var glutensensitive.

Deltagerne fikk utdelt tre ulike typer müslibarer, og spiste samme type müslibar en uke i strekk. Den ene uken inneholdt barene gluten, den andre uken fruktaner, og den tredje uken var müslibaren kun brukt for å sjekke for en mulig placeboeffekt. Deltagerne visste ikke hvilke bar de fikk til hvilken uke.

Studien viste at det ikke var noe utslag når deltagerne spiste gluten, men ved fruktaner fikk de tydelige symptomer som stinnhet, oppblåst mage og diaré. Skodje og hennes kollegaer konkluderer derfor med at vi ikke kan si at det er gluten som skaper problemer, men andre komponenter som fruktaner, i kornsorter som hvete.

Så hvordan snakker vi om dette?
–Jeg skulle gjerne hatt en hamburger med fruktanfritt-brød og med majones uten oligosakkarider takk! Sånn kunne bestillingen min ha hørtes ut da jeg nylig satt på en restaurant i Oslo. I stedet sa jeg det på en litt mer forståelig måte:
–Jeg vil gjerne ha en hamburger med glutenfritt brød, og med vanlig majones i stedet for aioli.

– Det samme tar jeg, sa min sidemann, som også har mageproblemer. Kelneren nikket og noterte på blokken. Hun forstod hva vi ba om og behandlet det både profesjonelt og seriøst – som om vi hadde cøliaki eller alvorlig allergi.

Sannheten er at jeg og min sidemann «bare har intoleranser» og går på lavFODMAP-dietten. Ergo ville ikke en smule med brød ha skadet oss, og det verste som skjer om det er ogliosakkarider, eller hvitløk  i majonesen, er at magen sprenger ut som en ballong. Ubehagelig og flaut, men ikke farlig.

Da burgerne ble båret ut var det kun en av oss som hadde glutenfritt brød.
–Unnskyld men her har det skjedd en feil, påpeker sidemannen, og riktig, slik var det. Burgeren ble sendt tilbake på kjøkkenet og det drøyet før den kommer tilbake.
–Hva er det som tar så lang tid?, undrer min sidemann som nå begynner å bli ganske så sulten, det er jo bare å bytte ut brødet!

Men så lett er det dessverre ikke. Kjøkkenet, som i dette tilfelle ikke viste om vi hadde cøliaki, allergi eller intoleranser, behandler dette med største profesjonalitet. Det betyr at de må vaske ned deler av kjøkkenet og lage hele retten på nytt. For selv spor av gluten kan være nok til at noen med cøliaki blir alvorlig syk. Før vi fikk summet oss til å si i fra at de bare kunne bytte brødet, var hele burgeren erstattet med en ny. Det hele kunne vært unngått om vi bare hadde hatt et språk for intoleranse og alburom for at «litt er lov».

Si det som det er!
–Det kan være fristende å si at man er «allergisk» fordi det erfaringsmessig er noe folk har respekt for, sier Tonje Mellin-Olsen, klinisk ernæringsfysiolog ved Lovisenberg Diakonale Sykehus.J eg tenker likevel at vi alle må bidra til «voksenopplæring» ved å bruke korrekte betegnelser, i dette tilfellet matintoleranse, uten å måtte begrunne nærmere hva det innebærer. Jeg vil anbefale at man forhører seg på forhånd med spisestedet om de kan tilby individuell tilrettelegging av tilbudet. Hvis de bekrefter at de kan det, må man som kunde forvente at de tar bestillingen seriøst og serverer en tilpasset rett med tilsvarende kvalitet som standardretten.

–Si det som det er, bifaller Skodje. Si gjerne at du ikke har cøliaki, men at du ikke tåler gluten allikevel. På den måten kan kjøkkenet forholde seg til mengdebegrensninger og heller spørre deg om du trenger en spesialtilpasset saus, eller om det er ok med sausen som inneholder en spiseskje hvete.

–En glutenfri burger uten aioli, takk!
Det er det jeg skal si neste gang jeg er på restaurant, og samtidig legge til: 
– Jeg har intoleranse, ikke allergi eller cøliaki. 

På den måten kan vi også skape et rom, en respekt og et språk for oss intoleranser.

 

Kilder:
https://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085(17)36302-3/pdf
https://www.nrk.no/norge/slik-styrer-du-unna-det-forskerne-tror-er-den-egentlige-skurken-1.13783615
https://www.nrk.no/norge/forsker-bak-ny-studie_-tror-ikke-gluten-er-skurken-1.13783355
https://www.dn.no/smak/2018/04/29/1249/Restauranter/-det-gar-utover-allergikerne-til-slutt
https://www.dn.no/smak/2018/05/01/1507/Restauranter/-vi-blir-redde-og-sier-det-er-en-allergi-for-a-bli-tatt-pa-alvor

 


 

Arkiv Nyheter

Arkiv Blogg


Sterkere sammen! Vi ønsker å oppfordre alle som leser dette og som ønsker å støtte Mage-tarmforbundet og vårt arbeid til å melde seg inn i vår organisasjon. Jo flere vi er, jo sterkere stemme får vi!

Bli medlem